Aku teringin makan sup gear box ni dah lama. Teringin mengalah mak buyong ahakks. Aku cari kat pasar adalah tergantung-gantung je tulang tu.
Aku tanya kat tukang jual tu sekilo berapa ringgit? Sekilo 10 katanya. Aku cari yang kecik sikit sebab semua bapok besor sangat.
Aku tanya kat tukang jual tu sekilo berapa ringgit? Sekilo 10 katanya. Aku cari yang kecik sikit sebab semua bapok besor sangat.
Timbang-timbang 2kg lebih je, dalam RM25 bolehlah nak buat sup gear box. Fuhh telan ayaq liur teringat nak srup srup nanti.
Aku suruh orang tu kerat jadi 4 bahagian. iyelah semua bapok gajah tulangnya. Dah beli baru teringat kat rumah mana ada periuk besar.
Rebus Tulang dengan hirisan halia dan bawang besar yang sudah dibland
Tumis Darat
Bawang kecil 5 ulas hiris
Bawang putih hiris
Halia 1 inci hiris
Bunga lawang, kayu manis dan cengkih
Bawang besar diblend
Nak pedas boleh letak serbuk lada hitam
Bahan sampingan
Daun sup
Aku panggil tumis darat sebab tumis segala bahan diatas lepas tu tuang terus kedalam rebusan tulang.
Masukkan garam serbuk perasa dan tunggu sehingga isi-isi kat tulang tu tertanggal dan empuk.
Boleh makan macam tu je atau makan dengan aneka mee atau bihun memang sedap la.
Nak sedap makan dengan sambal kicap dan sambal lada terangkat kening.
No comments:
Post a Comment