Perah je hirisan lemon tu dan rendam dalam air pastu letak dalam peti ais sekejap biar lemon tu hilangkan bau-bau yang tidak sedap
Kenapa basuh dengan tepung?
Ha! tu sebenarnya nak hilangkan darah ikan dan lendir-lendir kat badan ikan, In Sha Allah jikan tips saya ni bau hanyir ikan tu akan hilangkan
Rendam la dalam sejam ke, sebelum bilas dan simpan dalam peti ais beku tu
Ikan patin ni saya beli murah je dekat Giant, sebelum nak beli bau dulu tau,kuat tak bau hanyir
Alhamdulullah macam ikan patain sungai walaupun hakikatnya patin sangkar
Ikan patin sedap masak apa ye?
Selalu saya suka masak tempoyak je, ada masa masak asam pedas tapi paling simple dan sedap kan goreng je garing-garin
fuhhh merecik la kalau makan nasi panas letak kicap ada sambal belacan sedap mesti bertambah nasi
Resepi tempoyak ikan patin
Ikan Patin seekor
- Cili api 6 biji
- kunyit hidup 2 inci
- Daun kesum
- Timun tua
- Garam
- Perasa
- Tempoyak
No comments:
Post a Comment