Hari ni i masak menu paling pebret sangat, entahlah menu ni memang bila makan pastu teringat masakkan mak kot. Tak kira lah ayam, udang ke telur ke memang kalau makan menanggis ko tahu tak!
Mana tak nanggis dah berapi punya pedas kan hahhha, tapi inilah salah satu menu pebret aku 'Ayam Masak Lemak Cili Api'
Ayam
Cili Api
Santan (Kotak)
Kunyit Hidup
Bawang Kecil
Serai
Buah Tomato
Lada Besar dipotong panjang
Nampak tak bahannya semua simple, walaupun simple tapi hasi dia marvelous walllaaaa pasti sedap.
Cara dia mudah je,
Bawang, cili api dan kunyit hidup just tumbuk sehingga lumat sekali dengan garam
Sediakan periuk dan masukkan santan kotak pastu campur sedikit dengan air dan masukkan bahan yang ditumbuk tadi.
Masukkan ayam dan masak dengan api yang perlahan apabila mendidih kacau agar tidak pecah santan.
Masukkan lada besar dan tomato dan sedikit perasa kalau tak cukup garam letak garam sedikit apabila sudah masak kacau sebentar dan siap janji pasti sedap.
Tak tau tak?
Kalau guna kunyit hidup masakkan kita lagi pure kampung dan sedap sangat, ikut tekak aku la tekak hangpa entah la. Banyak Khasiat Kunyit Hidup ni sebab tu aku selalu letak dalam setiap masakkan aku.
No comments:
Post a Comment