Salam, hari ni kami rajin so kami teringin nak makan pulut kuning dengan ayam rendang. Kami dah ready bahan-bahan nak buat rendang. Sebelum tu kami kukus pulut kuning dulu.
Cara nak kukus pulut kuning simple je, kami rendam pulut bersama sedikit kunyit selama setengah jam kemudian kami kukus sehingga masak. Dah nak dekat masak kami gaul sedikit dengan santan bergaram kemudian tutup periuk kukus.
Bahan-bahan nak buat rendang simple je.
Ayam
Lengkuas
Bawang
Cili Kering
Halia
Serai
Kerisik
Santan
Asam keping/Asan jawa
Jintan manis, ketumbar jintan putih
Cara-cara
Sangai ketumbar,jintan manis dan jintan putih kemudian blender(1) sekali dengan halia, lengkuas, serai dan bawang.
Blender(2) cili kering
Tumis Bahan yang blender pertama naik bau baru masukan bcili kering
Masukan ayam
Kemudian masukan santan
Serbuk perasa, gula dan garam dan ayam keping/asam jawa
Daun Kunyit yang dirincit halus tabur atas rendang bila dah siap masak.
Kami ni memang kuat pedas so kami boh cili kering 2 genggam kasi pedas berasap telinga kami. Hangpa kalau tak kuat pedas boh sikit ja la.
Memang kena la pulut kuning makan dengan rendang ayam pedas sedap sangat jemput makan hangpa semua.
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment