Thursday 28 April 2016

Rendang Ayam Pedas dan Pulut Kuning

Salam, hari ni kami rajin so kami teringin nak makan pulut kuning dengan ayam rendang. Kami dah ready bahan-bahan nak buat rendang. Sebelum tu kami kukus pulut kuning dulu.

Cara Kukus Pulut Kuning


Cara nak kukus pulut kuning simple je, kami rendam pulut bersama sedikit kunyit selama setengah jam kemudian kami kukus sehingga masak. Dah nak dekat masak kami gaul sedikit dengan santan bergaram kemudian tutup periuk kukus.

Bahan-bahan nak buat rendang simple je.

Ayam
Lengkuas
Bawang
Cili Kering
Halia
Serai
Kerisik
Santan
Asam keping/Asan jawa
Jintan manis, ketumbar jintan putih

Cara-cara

Sangai ketumbar,jintan manis dan jintan putih kemudian blender(1) sekali dengan halia, lengkuas, serai dan bawang.

Blender(2)  cili kering

Tumis Bahan yang blender pertama naik bau baru masukan bcili kering 

Masukan ayam

Kemudian masukan santan

Serbuk perasa, gula dan garam dan ayam keping/asam jawa

Daun Kunyit yang dirincit halus  tabur atas rendang bila dah siap masak.

Kami ni memang kuat pedas so kami boh cili kering 2 genggam kasi pedas berasap telinga kami. Hangpa kalau tak kuat pedas boh sikit ja la.


Memang kena la pulut kuning makan dengan rendang ayam pedas sedap sangat jemput makan hangpa semua.

Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment