Friday, 13 March 2015

Sambal Belimbing Tumbuk

Sekarnag ni memanng tengah musim belimbing buluh ni kan, tengok penuh satu pokok mak aiiiii banyoknya lahaiiiiii. Aku bayangkan kalau belimbing buluh ni rasa macam anggur fuhhhh memang sedap la kan.

Salah satu glomournya belimbing buluh ni alpenyebabnya adalah sambal hitam yang ramai orang gila sekarang. Tapi aku bukan nak citer pasal sambal hitam tapi nak citer sambal belimbing.

Sedap wehhh sambal belimbing aku ni simple mimple gilos, try la buat sebab mudah macam main pondok2 masa bebudak hingusan dedulu.

Cili Api
Cili Besar
Belacan
Garam dan perasa

Bahan Utama Belimbing Buluh le, nak sedap letak je dalam rice cooker masa nasi tu dah siap masak, letak 4 7 biji pastu biar bertukar warna ambil la.

Tumbuk bahan kat atas tu, dah lumat tak pun hancur dah biji lada tu masukkan belimbing buluh penyet2 je hancurkan sekali dengan bahan yang ditumbuk tu.

Memang sedap sangat tapi seimbang kan rasa pedas dan masam dia memang mantoplah korang makan nasi.

2 comments:

  1. mmg sedap...
    letak pulak ikan bilis goreng...perhhgg selera

    ReplyDelete
  2. Sedapkan. Sekarang musim belimbing ni. Penuh satu pokok kat kampung.

    ReplyDelete