Laksa homemade lagi puas makan, boleh bertambah 2 ke tiga kali heheh makan sampai cirit pun boleh
Nak mudah beli je Laksa dah siap tu tak payah nak rebus rebus lambat sangat nak menunggu just sediakan kuah je
Bahan untuk kuah laksa pun simple tak semua ada kat dapur kita tu
rendam cili kering dalam air panas
bawang besar
belacan
Isi ikan dan tulang ikan
Ikan yag paling sedap buat laksa adalah ikan Sardin dan selayang sebab lagi manis dan ummmphhh!
Satu lagi tulang ikan tu jangan dibuang ye, blender asing dengan isi pastu tapis la, air dari tulang ikan tu lagi menambahkan rasa manis kuah laksa tu
Mudah sangat nak buat laksa ni cuma renyah nak perisi isi ikan dari tulang tu je la
Lupa pulak jangan lupa daun kesum dan bunga kantan, macam saya tak suka bungan kantan sio penuh prefer guna daun kesum je
Cara nak sediakan mudah je
1
Blender isi ikan kemudian campurkan dalam air rebusan ikan di dalam periuk
2
Blender tulang ikan kemudian tapis kedalam periuk yang berisi isi ikan
3
Blender cili kering, bawang besar dan belacan sehingga hancur kemudian campurkan ke dalam periuk yang berisi isi ikan
4
Jika pekat campur dengan air sedikit kemudian letak daun kesum, bunga kantan asam keping garam dan serbuk perasa jika suka
5
Masak sehingga mendidih dengan api yang perlahan, bimbang nanti meruap kuah laksa
No comments:
Post a Comment